Educar des del Yin en una societat amb excés de Yang

Educar des del Yin en una societat amb excés de Yang

Mariona Puigdemasa educació dansa

Energia Yin i energia Yang

Segons el Taoisme existeixen dos tipus d’energies oposades i complementàries que es troben en totes les coses, el Yin i el Yang. És important entendre que significa cadascuna de les energies i quines qualitats integren.

El Yin, també anomenat com l’energia femenina, és l’energia de la relaxació, de l’anar cap a dins, de la receptivitat, la comprensió, la flexibilitat, la paciència, la dolçor, la tendresa, la compassió, el fluir, la intuïció, l’acompanyament emocional i la sensualitat.

El Yang, també anomenat com l’energia masculina, és l’activitat, la força, la direcció, la precisió, l’ordre, l’acció, la reflexió, la classificació, la concentració, la capacitat d’emprendre, de materialitzar alguna cosa.

Aquesta caracterització la podem dur a totes les esferes de la vida. Concebre, per exemple, que la lluna i la nit són Yin i que el sol i el dia són Yang. Que l’aigua és Yin i que el foc és Yang. Que l’hivern ens convida a l’escolta, a tendir cap a dins i és més emocional, més Yin. I, en canvi, l’estiu és expansiu, un tendir cap a fora i, per tant, és més Yang.

És important entendre les qualitats d’ambdues energies per poder percebre els matisos. Veure quanta energia Yin o Yang té una cosa dependrà del context, d’allò amb què es compari. Per exemple, Barcelona és una ciutat Yang amb presència d’edificis alts, rectes i grisos, però al costat de Nova York és més Yin.

Les persones també posseïm energia Yin i Yang, femenina i masculina, que governa la nostra naturalesa humana. Independentment de néixer home o dona, en cadascú de nosaltres conviuen moltes qualitats, algunes més Yin i algunes més Yang i, per tant, tots tenim de les dues energies. La idea és que es complementin i la nostra tasca serà equilibrar-les. Cadascú haurà de conèixer, segons les seves qualitats, que necessita potenciar per promoure la polaritat. Per exemple, una persona emocionalment dependent és una persona que li falta energia Yang, que és la que li permet posar límits. No es tracta tampoc de situar una energia per sobre de l’altra sinó d’integrar les dues en cadascú de nosaltres.


El context i la societat digital

Un cop exposades les característiques i diferències entre el Yin i el Yang, és important reflexionar sobre el context social actual. Vivim en un món accelerat i digitalitzat. Vivim en un context marcat per una crisi d’atenció i de serenitat. Energèticament, vivim amb excés de Yang i dèficit de Yin.

Productivitat, objectius, acció, consumisme i estrès, entre d’altres, són termes carregats d’energia Yang que descriuen la vida a les ciutats. Les persones viuen amb la necessitat d’experiències constants; de fer, fer i fer; i de trobar solucions instantànies. No hi ha capacitat de frenar, de parar. Hi ha manca de Yin.

Per altra banda, l’oci digital ha passat a ser l’opció d’entreteniment més accessible i emprat. Els jocs, sèries i xarxes socials estan dissenyats amb l’objectiu de retenir l’atenció de l’usuari el màxim de temps possible i creen addicció. Aquestes formes d’oci tenen una energia molt més Yang que el Ioga o el senderisme, per exemple. Les pantalles són utilitzades per evadir els moments d’avorriment i els moments en què experimentem emocions incòmodes. Situacions en què es requereix l’energia Yin, relaxació, acompanyament emocional, comprensió i compassió, són gestionades a través d’una pantalla. En efecte, la digitalització suma energia Yang i resta energia Yin a les nostres vides.

Tanmateix, la vida en zones rurals manté un format més ancestral i una energia més Yin en comparació a la vida de les ciutats. A tots se’ns activen, en major o menor mesura, qualitats Yin com la relaxació, la paciència, la compassió, i l’anar cap a dins, quan ens allunyem de la ciutat uns dies per desconnectar. Si l’estada és suficient i aconseguim presència, els cossos ho senten la mar de bé! S’afluixen, l’estrès desapareix i som més empàtics. Ens equilibrem.

Cal remarcar que el problema no rau en l’energia Yang. L’energia masculina és poderosa, ens aporta força, reflexió, concentració, acció, direcció i capacitat de materialitzar. És meravellosa i necessària dins d’una societat. El problema rau en el desequilibri. Necessitem acció i necessitem frenar. Necessitem capacitat d’anar cap a fora, d’emprendre, i capacitat de mirar cap a dins, d’acompanyar-nos emocionalment. Necessitem reflexió i també intuïció. Necessitem l’una i també l’altra. Les necessitem en la mateixa proporció. En equilibri.


El paper de l’educació

L’educació és un dels pilars fonamentals de la societat i és una tasca de cooperació entre les famílies i les escoles. L’educació és un dret fonamental dels infants i joves. A través de l’educació els individus van adquirint coneixements, competències, habilitats i valors, i se’ls acompanya en el descobriment del món exterior i també del seu món intern. El fi últim de l’educació és que els individus esdevinguin adults amb pensament crític i habilitats suficients per viure amb llibertat i plenitud.

L’educació també hauria de vetllar perquè, a nivell energètic, equilibréssim el Yin i el Yang, però neix de la societat, amb les seves característiques i particularitats i, per tant, és de sentit comú veure que tendirà a ser un organisme amb més Yang que Yin. El sistema educatiu neix des de la reflexió, la planificació i l’estructura. Neix amb un impuls i una força de fer el bé. L’energia masculina pren molta força a l’inici, és necessària. A les aules, el dia a dia també presenta un desequilibri entre el Yin i el Yang. Hi ha molt espai per fer, fer i fer; i poc o gens per parar, per meditar. I incideixo que no hi ha cap problema en fer activitats, estan molt ben pensades, són necessàries i és evident que funcionen; la reflexió està a veure que sí, és cert que hi ha espai pel treball de l’energia masculina i manca el treball de l’energia femenina.

Un dels pilars de l’educació a les escoles i instituts són els educadors. Els educadors formen part del sistema i, per tant, s’han d’adaptar als requeriments d’aquest. A les escoles i instituts planifiquen i estructuren les seqüències didàctiques. El sistema els exigeix documents i documents que justifiquin el que fan, com ho fan i per què ho fan. Les jornades laborals són molt intenses: classes amb un nombre d’alumnes molt elevat, amb necessitats molt diverses, amb uns currículums a complir, conflictes socials a gestionar i, amb pocs o cap espai per parar i respirar. El sistema busca la productivitat del mestre o professor.

Des d’aquest ritme frenètic, és difícil que l’educador connecti amb qualitats Yin com el fluir, la paciència, la dolçor, la tendresa o la compassió, entre d’altres. Qualitats que, com hem vist, són necessàries per a l’equilibri, les volem pels nostres infants i joves i, jo les vull pels nostres educadors. No es pot ensenyar res que hom no posseeixi i ser i educar des del Yin és essencial. Valoro molt el col·lectiu de mestres i professors i, no dubto que comencem cada setembre relaxats, equilibrats i tenint clar que aquest és el camí. Jo ho he desenvolupat en aquestes línies, però és de sentit comú! Volem arribar a les aules i dur a terme l’activitat que hem planificat, energia Yang, però escoltant i tenint capacitat de fluir i d’improvisar si s’escau, energia Yin. Volem anar a les aules amb energia, força i capacitat de posar límits, energia Yang, i també amb pau interior, empatia i suavitat, energia Yin. Malgrat això, ens trobem lluny de l’ideal. I sí, tots els educadors han de prendre consciència que cal educar des del Yin en una societat amb excés de Yang i alhora, el sistema ha de facilitar les condicions perquè aquest canvi s’esdevingui.

El canvi requereix educar des de l’energia femenina sense restar importància a l’energia masculina. Mantenir les activitats de reflexió, de matemàtiques, de resolució de problemes i també potenciar espais de meditació, de dansa, de consciència corporal i emocional. Necessitem que el sistema educatiu prengui consciència del puntet, d’on cal ajustar. Que cuidi molt més les condicions dels mestres i professors per garantir que ells, els miralls del nostre futur, visquin i eduquin des de l’equilibri del Yin i el Yang i que la relaxació, la tendresa i la flexibilitat amb què donen la benvinguda al nou curs la mantinguin dia a dia. Que aquest equilibri es respiri, se senti a les escoles i instituts.

Necessitem equilibrar el Yin i el Yang de la societat i, si no és des de l’educació, des d’on? Queda camí per fer, la fita és ambiciosa i hi arribarem o no. Vull tancar aquest escrit reconeixent la feina de mestres i professors excepcionals que n’hi ha. Que busquen formes d’equilibrar el Yin i el Yang en la seva vida, que tot i la rapidesa i les exigències a què estan sotmesos es cuiden i tornen a la seva pau, que no són les paraules sinó els fets i que amb el seu exemple inspiren infants i joves. Gràcies.

REFERÈNCIES

Roura, E. (2020). Polaridad. En El camino al éxtasis. Cómo salir del sufrimiento y vivir en el gozo interior a través del tantra (pp. 207-218). Köan.

Rojas, M. (2023). Cómo mantener la calma en un mundo frenético (Núm. 3×06) [Episodio de pódcast de audio]. En Spotify.

Mariona

Aquest contingut et pot interesar

1 comentari a “<strong>Educar des del Yin en una societat amb excés de Yang</strong>”

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *